”Det vi förväntar oss inom kort är extra mycket containrar”, säger säger Nicklas Romell vid Helsingborgs hamn. Foto: Arkivbild/SVT

Så slår Suez-stoppet mot Helsingborgs hamn

Publicerad

Suezkanalen är snart öppen för trafik igen. Att ett strandsatt fartyg proppat igen den viktiga passagen för sjöfart har märkts ända till Helsingborgs hamn.

Ett 400 meter långt containerfartyg fastnade i Suezkanalen för snart en vecka sedan.  Hundratals andra lastfartyg står i kö med varor som ska till olika delar av världen.

Bland annat till Helsingborgs hamn. Här har framför allt containertrafiken minskat kännbart.

Varor har blivit försenade

– Det är stora förändringar i transportkedjan som det är på grund av corona, så just nu lever vi i en situation att fartygen inte ligger i sina ordinarie scheman.

– Varor till näringslivet och handeln, bland annat frukt, har inte kommit fram som planerat, säger Nicklas Romell, försäljnings- och marknadschef vid Helsingborgs hamn.

Nu kommer extra många

Nu är fartyget loss igen och Helsingborgs hamn kommer snart att få fler flytande besök än vanligt när alla båtar åter kan passera Suezkanalen.

– Det vi förväntar oss inom kort är extra mycket containrar, det blir ju en förseningseffekt på över en vecka. Och det står vi beredda att ta emot, säger Nicklas Romell.

Hör Nicklas Romell berätta hur Helsingborgs hamn påverkats av stoppet i  kanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.