Foto: Johan Nilsson/TT

Sabotage stoppar tågtrafiken mellan Ramlösa och Gantofta

Uppdaterad
Publicerad

Det är stopp i tågtrafiken mellan Ramlösa och Gantofta. Orsaken är att kopparledningen blivit stulen. Det här är fjärde gången bara den här veckan som det händer på den här sträckan.

– Vi ersätter kabeln och natten efter stjäls den igen, säger Jens Listrup som har verksamhetsjouren för Skånetrafiken.

Tågen mellan Ramlösa och Gantofta stoppades klockan åtta på lördagsmorgonen när sabotaget upptäcktes. Skånetrafiken har lett om trafiken mellan Helsingborg och Simrishamn längs en annan sträckning och tågen mellan Ramlösa och Lund går direkt utan stopp.

Ersättningsbussar går mellan mellanstationerna. Och arbetet med både reparation och ersättningstrafik var snabbt igång.

– Övning ger färdighet, säger Jens Listrup lite galghumoristiskt.

Fjärde sabotaget på en vecka

Han är verksamhetschef för strategi och affärsstöd på Skånetrafiken.

Just nu har han verksamhetsjour och det har verkligen varit fullt upp. Det är fjärde gången bara den här veckan som samma tågsträcka utsätts för sabotage genom kopparstöld.

– Det låter nästan som ett skämt. Direkt efter reparationen stjäls kabeln igen, säger Jens Listrup.

– Men det är det givetvis inte. Det här drabbar våra resenärer och det är enorma pengar som går åt. Kopparn är värdefull och det är ju därför den stjäls givetvis.

Ingen prognos

Varför just den här sträckan är så utsatt vet inte Skånetrafiken, utan säger att det är en fråga för polisen.

– Klart är i alla fall att det här är personer som vet hur de ska göra. Det handlar inte om någon förlängningssladd precis, säger Jens Listrup.

Trafikverket har just nu ingen prognos för när tågen kan börja rulla igen.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:

Helsingborg C, Billeberga, Gantofta, Gärsnäs, Ramlösa, Kävlinge, Köpingebro, Lunnarp, Persborg, Oxie, Rydsgård, Rosengård, Svedala, Smedstorp, Skurup, Svarte, Tågarp, Tomelilla, Teckomatorp, Vallåkra, Ystad, Östervärn, Simrishamn

Så här har vi rapporterat tidigare:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.