Carl-Axel Bauer, bosatt i Lomma med utsikt över sundet, minns sin mamma Sally med värme. Hon var en tävlingsmänniska, berättar. Foto: Cecilia Hedlund

Sally Bauers son: ”Hennes mod har inspirerat mig”

Publicerad

När Carl-Axel Bauer var sex år gammal simmade hans mamma, Sally Bauer, över Engelska kanalen 1951 – för andra gången. Hemma i Malmö hörde Carl-Axel om nyheten på nyheterna.

– Hennes mod och självtillit har inspirerat mig, säger han.

Sally Bauer växte upp vid Stortorget i Helsingborg, med utsikt över Öresund. Samma sund som hon skulle simma över 1931. Hon drömde om att bli läkare, men så blev det inte.

Istället slog Sally Bauer igenom internationellt som långdistanssimmare när hon korsade Engelska kanalen 1939. Året före hade Sally besegrat både Kattegatt och Ålands hav.

Folk minns henne

Upplevde du att du hade en kändismamma?

– Ja, till och från i ganska stor utsträckning. Bland den äldre generationen kan hon fortfarande var en kändis. Det kan ofta bli intressanta samtal med personer som minns henne, säger Carl-Axel Bauer, som föddes sex år efter Sallys internationella genombrott.

Carl-Axel växte upp i Malmö som enda barn bland tre vuxna – Sally, hennes syster och dennes make.

– Det var säkert en utmaning för henne som ogift kvinna. Är man dessutom en jättekändis i Sverige så var det extra känsligt. Även jag möttes av frågor, men det var saker vi fick hantera. I dag har man en annan acceptans, en annan förståelse, säger Carl-Axel Bauer.

Journalister dök upp

1951 tog Sally Bauer sig an Engelska kanalen på nytt. Den här gången förbättrade hon tiden, som skrevs till 14 timmar och 40 minuter. Carl-Axel var då 6 år.

– Jag minns att jag hörde nyheten på nyheterna. Och när hon kom hem fick vi besök av journalister. De kom dit med tekniska grejer som jag aldrig tidigare sett – en bandspelare bland annat.

”Gick i fronten för kvinnlig idrott”

Hur har hennes bedrifter präglat ditt liv?

– Hon har varit en förebild i sitt mod och sin självtillit. Hon vågade ta sig an utmaningar med övertygelsen att hon skulle fixa det. Det är nyttigt att tänka på, men sedan ska jag säga att jag inte på något sätt matchar min mamma.

Hur vill du att man ska minnas henne?

– Jag vill att hon ska uppmärksammas som en duktig simmerska, men också som en person som delvis gick i fronten för kvinnlig idrott. Hon visade att kvinnor kan väldigt bra, dom också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.