En till synes övergiven sälunge sköts till döds av skyddsjägare i Helsingborg på söndagskvällen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Carmen Jaspersen / TT

Sälunge avlivades på stranden i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Sälungen verkade övergiven men nyfikna människor kan ha skrämt bort mamman. Till slut såg polisen ingen annan lösning än att avliva kuten.

Strax före lunch på söndagen kom första samtalet till polisen om en sälunge på stranden vid Drottninggatan i Helsingborg.

Den väckte visst uppseende och många människor tittade på sälungen under eftermiddagen.

Enligt polisen respekterade folk inte 100-metersavståndet, som man bör hålla till sälungar.

– Det kan ha bidragit till att mamman inte vågade ta sig dit, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Väntade till stranden var tom

När mamman inte kom tillbaka till sin unge, tog polisen vid 21-tiden på kvällen beslutet att avliva sälungen. Den låg då i höjd med Strandvägen på Fria bad.

– Anledningen var hänsyn till djuret. Det hade legat där ett bra tag, säger Filip Annas.

Kommunens skyddsjägare väntade med att skjuta sälungen tills stranden var tom på människor, både av säkerhetsskäl och av hänsyn till allmänheten, uppger Anders Dawidson på stadsbyggnadsförvaltningen och ansvarig för skyddsjägarna.

Det var inte mycket folk på stranden under söndagskvällen eftersom vädret var blåsigt och regnigt.

Skador på ryggen

– Det händer att kutar går upp och lägger sig på stranden. Den här sälen hade man tydligen försökt få i havet men den kom tillbaka, säger Anders Dawidson.

Efteråt kördes sälen till djursjukhuset som tog hand om kroppen.

Enligt Anders Dawidson var sälungen var skadad och därför avlivades den.

– Vår policy säger att vi inte ska skjuta friska djur. Den hade märken på ryggen, möjligen efter en propeller eller draglinan till en trål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.