Jan Björklund (S) och Peter Danielsson (M) presenterar under enighet stadens budget för 2021 idag. Foto: Erik Danielsson/SVT

Barn och äldre stora vinnarna i Helsingborgspolitikernas första gemensamma budget

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade stadens politiker en budget för 2021 som samtliga partier ställer sig bakom.

I den satsar sig Helsingborg ur de ekonomiskt tuffa tider som väntar. Bland annat med hjälp av 110 miljoner från Öresundskraft.

I coronakrisen har Helsingborgs politiker hittat en gemensam väg när de förhandlat budget.

– Vi har en extraordinär situation och vi har varit överens tidigt om att prioritera välfärden. Nu står alla partier bakom en budget för nästa år och det är glädjande, säger Peter Danielsson (M).

Under arbetet bakom budgeten har de politiska motsättningarna satts åt sidan och fokus har varit att hitta en ekonomisk lösning för att ge välfärden det stöd den behöver.

– Det har varit en konstruktiv vilja att hitta en gemensam lösning. Det som gjorde att vi kom fram till en gemensam budget är de 110 extra miljonerna som vi kan satsa på äldreomsorg, skola och föreningslivet, säger Jan Björklund (S).

Satsar sig ur en svår tid

Enligt de ekonomiska prognoserna kommer stadens utgifter att öka: med en minskande arbetsför befolkning som ska försörja allt fler, framförallt äldre och barn.

Därtill kommer en förväntad lågkonjunktur, som drivs på av pandemins efterverkningar.

Konsekvenserna staden räknar med är ökad arbetslöshet, ökat antal hushåll med ekonomiskt bistånd och svårigheter att matcha arbetslösa till de jobb som är lediga.

Men staden väljer att gasa.

– Under mina 18 år som ekonomidirektör har jag inte varit i närheten av det vi delar ut nu, konstaterar Ulf Krabisch.

Totalt kommer kommunens verksamheter att få 3,4 procent mer att röra sig 2021 jämfört med 2020, vilket motsvarar 278 miljoner kronor.

Det är utöver 140 miljoner kronor som kommunen skjuter till för att möta de ökade kostnader som är kopplade till befolkningsutvecklingen.

Allt det här finansieras genom en extra aktieutdelning från Öresundskraft på 110 miljoner kronor samt från Helsingborgshem på 35 miljoner kronor. Utöver det gör man ett antagande att regeringen kommer skjuta till 130 miljoner kronor i statsbidrag.

Vinnarna är välfärden. Politikerna prioriterar i sin budget barnomsorg och skola samt vård och omsorg.

Formellt fattas beslut om budgeten i juni.

Budgeten i korthet

Kommunalskatten lämnas oförändrad på 20,21 kronor under 2021

Staden räknar med att regeringen skjuter till ytterligare 13 miljarder till kommunerna i landet under kommande år, för Helsingborgs del 130 miljoner kronor

Öresundskraft lämnar en aktieutdelning på 110 miljoner kronor till Helsingborgs stad

35 miljoner kronor tas ut från Helsingborgshem för att täcka kostnader för det bostadssociala programmet

Politikerna prioriterar i sin budget barnomsorg och skola samt vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.