Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Svensson (SD) Socialnämndens ordförande och personliga assistenten Daniel Melander har olika syn på vad som är bäst för hjälptagarna i Örkelljunga. Foto: KLARA ÅKESSON/SVT

Samstyret i Örkelljunga inväntar inte folkomröstning – personlig assistans väntas privatiseras

Publicerad

En folkomröstning om att privatisera den personliga assistansen kan bli verklighet i Örkelljunga efter att tillräckligt med underskrifter samlats in. Trots det väntar styrande politiker inte med att rösta igenom förslaget.

– Det är oansvarigt att man inte väntar in folkomröstningen, säger Daniel Melander, initiativtagare.

Det pågår just nu en debatt i Örkelljunga kommun om huruvida den personliga assistansen ska förbli i kommunens regi eller bli privitariserad.

Det så kallade Samstyret, SD och M, som styr kommunen vill privatisera den personliga assistansen enligt LOV – lagen om valfrihet. De menar att privata aktörer både kommer erbjuda fler möjligheter för brukare samt vara billigare för kommunen.

– Budgeten för socialnämnden har länge varit ett problem. Förra året gick vi drygt 3 miljoner back så vi måste göra något, säger Stefan Svensson (SD), socialnämndens ordförande.

1276 underskrifter har lämnats ni – kräver folkomröstning

De personliga assistenterna menar att förändringen kommer innebära ökad personalomsättningen, vilket påverkar många vårdtagare negativt. Därför startades en namninsamling och 1276 giltiga underskrifter har lämnats in för att en folkomröstning ska hållas.

Alla partier i fullmäktige har meddelat att de står bakom en folkomröstning, inklusive M och SD. Men styret inväntar inte valresultatet och väntas klubba igenom beslutet i slutet av april.

– En folkomröstning är alltid positivt. Det står vi bakom och all heder till de som drivit den, säger Stefan Svensson (SD).

Varför inväntar ni inte folkomröstningen innan ni fattar beslutet?

– Det behöver hända någonting nu. I dagsläget är det inte ens bestämt om eller när det blir en folkomröstning, säger Stefan Svensson.

Oppositionen hotar med att anmäla Samstyret

Daniel Melander som är en av intiativtagarna till namninsamlingen och folkomröstningen, är kritisk.

– Detta är första gången som en folkomröstning ska genomföras på kommuninvånarnas initiativ. Det är det demokratiska medel vi har för att göra våra röster hörda och så väljer styret att inte lyssna och vänta in den. Jag tycker att det är oseriöst och en skandal, säger Daniel Melander.

Oppositionen har meddelat att de kommer att anmäla Samstyret till Förvaltningsrätten om förslaget klubbas igenom vid nästa kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.