Foto: SVT

Sandsugning kan stoppas – dansk regering kovänder

Uppdaterad
Publicerad

Danska regeringen kovänder och ska nu undersöka alternativa platser till sandsugning än i Öresund. Det skriver Helsingør Dagblad. 

Det sensationella uttalandet gav danska miljöministern Esben Lunde Larsen (Venstre) efter folketingets första behandling av frågan om att göra Öresund till skyddsområde. 

Öresund är, på grund av sitt rika djurliv, ett unikt vatten med stort värde, både ur miljösynpunkt och för turismen och regionens hela utveckling.

Krävt i flera år

Under flera år har ett antal organisationer och politiska partier krävt ett stopp för sandsugningen och att sundet ska förklaras som naturskyddsområde. 

Regeringen har vägrat och har inte heller velat stoppa sandsugningen, som behövs till byggindustrin. Därför är beskedet om att alternativa platser ska undersökas överraskande. 

Välkomnar svängningen

Martin Lidegaard är tidigare minister i socialliberala Radikale Venstre, och han välkomnar omsvängningen. 

– Regeringen har inte lovat att ge upp sandsugningen. Och regeringen kommer inte rösta för ett skydd av området. Men löftet att hitta alternativa möjligheter för råmaterialproduktionen och seriöst att studera ekonomin i detta är ett viktigt steg, säger Martin Lidegaard till Helsingør Dagblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.