100-miljonerssanering närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Giftiga tungmetaller från den före detta Läderfabriken i Klippan har förorenat ett stort markområde som måste saneras. Förberedelserna har pågått i flera år och efter årsskiftet inleds det omfattande arbetet.

Området på omkring 11 hektar klassas som ett av Skånes mest förorenade, höga halter av krom och arsenik finns i marken och i sediment i närbelägna Bäljane å.

Arsenik har även påträffats i Cösters dal, troligen orsakat av en brand i Läderfabriken 1917, som därmed också behöver saneras. I en första etapp, 2011, sanerades även ett antal villatomter i kvarteren runt fabriken.

107 miljoner kronor

Saneringen bekostas av Naturvårdsverket. De har beviljat 107 miljoner kronor till projektet som sträcker sig fram till 2023, där de största delsummorna betalas ut de kommande tre åren.

Klippans kommun kommer dock att få stå för en del återställningsarbete som beräknas kosta omkring 3,5 miljoner kronor. Dessutom står kommunen redo att förskottera pengar inom bidragsbudgeten om behov uppstår.

Saneringen innebär att 100.000 kubikmeter förorenade massor ska grävas bort och ungefär lika mycket ligga kvar med skyddstäckning. Detta kommer förstås att påverka landskapsbilden.

– Hela den gröna trädridån försvinner och det kommer att ge en annan utsikt. När allt är klart kommer man att kunna se ner mot ån och Bjersgård och det skapas en ”minidal” i nordväst ner mot dammen, beskriver projektledaren Monica Johansson.

Entreprenör i november

I juli startade upphandlingen av saneringen och omhändertagandet av de förorenade massorna som ska schaktas bort. Anbuden skulle ursprungligen vara inne vid månadsskiftet augusti/september, men anbudstiden har förlängts en månad på grund av att man skärpt vissa krav.

– Vi har förhoppningen att ha kontrakt med en entreprenör innan novembers utgång, säger Monica Johansson.

Att saneringen upphandlas i två delar förklarar hon med att man vill få bättre kontroll på var och hur avfallet tas om hand.

När själva grävandet inleds är oklart.

– Har vi ingen tjäle kan vi komma igång direkt efter årsskiftet, annars kanske det dröjer till mars, säger Monica Johansson.

Läderfabrikens projektledning har fortlöpande hållit informationsmöten för allmänheten och nästa blir den 29 september klockan 18 i kommunhusets sessionssal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.