Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemlösas hus får sänkt bidrag nästa år. Foto: SVT

Staden stryper bidrag till socialt utsatta: ”Vi blir kvävda”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får flera sociala insatser i Helsingborg sänkta bidrag. Bland de drabbade finns utsatta kvinnor och hemlösa i kommunen.

Tio sociala insatser i Helsingborg får sänkta bidrag inför nästa år, detta skriver Helsingborgs Dagblad. En av dessa är Hemlösas hus, som drivs av Föreningen Frihamnen. Varje dag kommer över 100 hemlösa till föreningen där de får mat, hygienartiklar, kläder och tak över huvudet.

– Det känns som att vår verksamhet blir mobbad och strypt av kommunen. Vi finns i dag tack vare andra organisationer som ger oss pengar, säger Björn O. Anderberg, ordförande vid Hemlösas Hus.

År 2018 fick föreningen ett bidrag från kommunen på 400 000 kronor. Nästa år får Hemlösas hus istället 300 000 kronor.

– Vi har utgifter varje år som motsvarar en miljon kronor, så ekvationen går inte ihop, säger Björn O. Anderberg.

”Handlar om att fördela pengarna”

Beslutet, som fattats av socialnämnden, grundar sig på att bidragen ska prioritera insatser som är inriktade på barn och unga.

– Vi skulle kunna lova allt till alla men det handlar om att fördela pengarna där de behövs mest. Just nu är det bland barn och unga där vi kan arbeta med förebyggande insatser, säger Mats Rosdahl, 2:e vice ordförande i socialnämnden i Helsingborg.

En annan verksamhet som är drabbad är Kvinnojouren som inför nästa år får 60 000 kronor mindre i bidrag än föregående år. Föreningen utökande sin sökning med 600 000 kronor men fick istället beskedet om en minskning.

– Kvinnojouren har en fantastisk verksamhet och just kvinnofrågor är något socialnämnden har kämpat för under en tid. Vi kommer naturligtvis fortsätta följa upp deras verksamhet, säger Mats Rosdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer