En särskild organisation inom polisen i nordvästra Skåne ska komma till bukt med den kriminella miljö som de misstänker har kopplingar till den senaste tidens våldsdåd i Landskrona. Foto: SVT

Fyra till förhör efter mordförsöken i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Efter våldsdåden i Landskrona tidigare i veckan arbetar polisen i nordvästra Skåne med en särskild insats mot de kriminella nätverk som misstänks vara kopplade till våldsamheterna.

– Det är i dessa miljöer vi ser skjutningar och sprängningar, säger Jonas Berg, kommenderingschef för insatsen i Landskrona.

”Efter de senaste dagarnas händelser med grov brottslighet pågår ett intensivt arbete på bred front.” Så skriver polisen i ett pressmeddelande som offentliggjordes på onsdagen.

Exakt hur den särskilda organisation som arbetar med insatsen är uppbyggd vill polisen inte gå in på, mer än att den består av poliser och utredare från hela nordvästra Skåne.

Fynd vid husrannsakan

Insatsen har bland annat resulterat i att fyra personer hämtats till förhör och husrannsakningar på flera adresser.

– Dessa personer är inte misstänkta för våldsdåden tidigare i veckan, men det är personer ur de kriminella konstellationer som vi tror att dåden är kopplade till, säger Jonas Berg, kommenderingschef för den särskilda insatsen i Landskrona.

Vid en av husrannsakningarna påträffades 200 limpor illegala cigaretter och en mindre mängd narkotika. Jonas Berg menar att sådana fynd är vanliga att när man undersöker de kriminella miljöerna.

Kriminella nätverk som står för våldet

– I de här sammanhangen handlar det framför allt om narkotikahandel. Men de lokala kriminella nätverken är multikriminella och handlar med det som finns till hands och gör störst inkomst, säger Jonas Berg.

Han menar vidare att det är dessa kriminella nätverk som står för de flesta uppmärksammade våldsdåden.

– Det är löst sammansatta nätverk, där de drivande personerna är tongivande på grund av sitt våldskapital. Det är i dessa miljöer vi ser skjutningar och sprängningar.

Hur går ni vidare med denna insats?

– Den fortsätter med oförminskad kraft. Vi är ute och knackar dörr, håller förhör, gör tekniska analyser och jobbar med underrättelseinhämtning om vad som hänt och pågår i den kriminella miljön.

– Det märks tydligt att landskronaborna vill hjälpa till och bidra till att Landskrona får vara en trygg och säker stad för alla, säger Jonas Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.