Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du, du, du och jag är lika bra”. På Rågenskolan i Åstorp firas namnbytet från särskola till anpassade grundskolan med sång och fika. Hör barnen berätta mer i inslaget. Foto: Linda Ekström/SVT

Särskola blir anpassad grundskola – här firas namnbytet i Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

På Rågenskolan står musik och fika på agendan när elever och lärare firar höstens namnbyte. Nu lägger man namnet särskola på hatthyllan, till förmån för den anpassade grundskolan – ett namn som ska bjuda in till större gemenskap.

Under sommaren fick särskolan på Rågenskolan i Åstorp sitt nya namn: anpassade grundskolan. Enligt skolans biträdande rektor Karin Hansson är det ett namnbyte som har viktig innerbörd för dess elever – en förändring som signalerar tillhörighet med snarare än särskiljning från resten av skolan.

– Det är betydelsefullt för oss och det är därför vi vill fira det idag, berättar Karin Hansson.

Kunskapsutveckling

Just nu är anpassade grundskolan dessutom med i ett projekt för kunskapsutvecklande undervisning i anpassad grundskola. Forsknings- och utvecklingsprogrammet kommer att fortgå till och med våren 2025.

Vad är er förhoppning med att delta i detta projekt?

– Det är att lyfta undervisningen. Historiskt sett så har man fokuserat mer på omsorg, men vi behöver lyfta blicken mot läroplan, kunskapsmål och höja vår måluppfyllelse.

I videon ovan kan du träffa eleverna på den anpassade grundskola och hör vad de själva tycker om det nya namnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.