Vy över Vasatorpsvägen, där privata aktörer både ska bygga hyres- och bostadsrätter. Foto: Skissbild: Tengbom, JönköpingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Satsningar på nytt höghus och torg ska lyfta Drottninghög

Publicerad

Ett par hundra nya bostäder, ett nydanat torg och en vårdcentral – de närmaste åren ska Drottninghög genomgå ett ordentligt ansiktslyft. På onsdag väntas planen få godkänt av Helsingborgs fullmäktige.

Bakom den stora omdaningen av Drottninghög står Helsingborgs stad och det kommunala fastighetsbolaget Helsingborgshem.

Syftet är att skapa dubbelt så många bostäder på 20 år och lyfta området både socialt och estetiskt. Flera privata aktörer har köpt mark och planerar för att bygga både hyresrätter och bostadsrätter i området.

Höghus med landmärkesfunktion

Ett nytt 16-våningshus intill Vasatorpsvägen ska bilda ett nytt landmärke för stadsdelen.

Stor vikt ska läggas vid att höghuset får en god gestaltning och arkitektonisk kvalitet med tanke på höghusets landmärkesfunktion, står det att läsa i detaljplanen.

Men planen medger inte bara bostäder. Även torget ska byggas om i syfte att få fler att vilja röra sig där och stärka tryggheten. Utemiljöerna i området ska rustas upp och belysningen förbättras.

På skissbilden syns de tre kvarter som ingår i detaljplanen, och som möjliggör för fler bostäder och verksamhetslokaler. I kvarteret till höger planeras det för vårdcentral, vårdboende samt hyresrätter.

Samtidigt byggs Vasatorpsvägen om. Träd och vegetation intill vägen rensas för att göra plats åt gång- och cykelvägar. Färdigbyggd ska Vasatorpsvägen bli en stadsgata med lägre hastigheter än i dag, med en separat körfil för den nya Helsingborgsexpressen som tas i bruk under 2019.

Omdaningen redan igång

Utvecklingen av Drottninghög är redan i full gång. Det kommunala fastighetsbolaget Helsingborgshem bygger bland annat ett 70-tal hyresrätter på Grönkullagård, den västra delen av Drottninghög, med beräknad inflyttning i höst.

Stadsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen har redan godkänt detaljplanen för den södra delen av Drottninghög. Härnäst ska alltså kommunfullmäktige fatta det avgörande beslutet i frågan.

Vänsterpartiet har reserverat sig mot den del av detaljplanen som medger ett nytt vårdboende i området. V anser att vanliga bostäder sannolikt kommer bidra till att skapa ett mer levande centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.