Ett par politiker i Landskrona har fått hotbrev skickade till sig – polisen misstänker att brevskrivarna ligger bakom flera attentat i Landskrona, bland annat storbranden på Silvergården. Foto: Privat/Johan Dernelius/SVT

SD-politiker fick hotbrev från misstänkta bombmännen: ”Kände mig rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Ett kilo dynamit skulle placeras utanför kommunalrådet Stefan Olssons bostad – om brevskrivaren inte fick behålla sitt bidrag.

Han är en av dem som tagit emot handskrivna brev med hotelser – hot som kopplas ihop med explosioner och bränder i Landskrona de senaste åren. 

Brevet hittade Stefan Olsson, kommunalråd och lokal SD-ordförande, i sin postbox i slutet av januari i år. Innehållet var textat i versaler och budskapet tydligt: avsändaren ville bli lämnad ifred med sitt bidrag, utan att jobba, i annat fall skulle ett dynamit placeras utanför Stefan Olssons fönster.

– Först reagerade jag inte så mycket, men sedan tänkte jag ”oj, det här är nog allvarligt”. Brevet kom ju bara ett halvår efter sprängningen vid stadshuset, säger han.

Brevet togs omhand av polisens utredare. Landskrona stad stärkte skyddet runt Stefan Olsson, berättar han.

– Klart jag kände mig rädd, men jag fick full backning från stadens sida, det måste jag säga.

Minst två politiker har fått hotbrev

Stefan Olsson har upplevt att det smällt utanför hans flerfamiljshus vid ett fleratal tillfällen, bland annat på valnatten 2018.

– Så jag låg bara och väntade, säger han.

Stefan Olsson är en av av åtminstone två politiker som fått ta emot brevskrivna hot de senaste åren. Den andra politikern har fått flera brev.

Stefan Olsson, Sverigedemokraterna. Foto: Stina Sandström/SVT

Både polisen och Landskrona stad har fått hotbrev skickades till sig – hör polisen Kent Persson om bevisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.