SD tar över styret i Svalöv tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalerna kommer att ge passivt stöd. Foto: TT

SD tar över styret i Svalöv

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna styr nu i ytterligare en skånsk kommun. Sedan Alliansstyret spruckit i Svalövs kommun kliver SD nu in och tar över styret tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Sverigedemokraterna styr nu i ytterligare en skånsk kommun. Sedan Alliansstyret spruckit i Svalövs kommun kliver SD nu in och tar över styret med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna, rapporterar Ekot. Liberalerna kommer att ge passivt stöd, enligt radion.

Sverigedemokraternas framgångar i valet blev inte oväntat störst i södra Sverige. SD blev största parti i bland annat Sjöbo, Skurup, Svedala, Svalöv, Höör och Örkelljunga. Partiet, som tidigare aldrig styrt en kommun, har med hjälp av bland annat Moderaterna tidigare fått makt i bland annat Sölvesborg och Staffanstorp.

”Fel och beklagligt”

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm reagerar på de lokala liberalerna medverkan och skriver i ett mejl till TT att partiet inte ska medverka till att SD får inflytande:

”Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.