SD-topp i Perstorp lämnar alla uppdrag och partiet

Uppdaterad
Publicerad

Lars Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Perstorp, lämnar partiet med omedelbar verkan. Han hoppar därmed också av från sin kandidatur till fullmäktige i höstens val.

Enligt uppgift från en medlem i Sverigedemokraterna till SVT Nyheter Helsingborg meddelade Lars Nilsson sitt beslut i ett brev till sina partikolleger. I det stod att han självmant hoppar av sitt ordförandeuppdrag med omedelbar verkan. Dessutom lämnar han partiet.

Men någon förklaring gavs inte i brevet.

Samtidigt har Aftonbladet  idag gått ut med uppgifter om att Lars Nilsson för några år sedan hyllade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen på deras sajt Nordfront.

Ser allvarligt på uppgifterna

Sverigedemokraternas gruppledare i Perstorp, Pia Galia, har avböjt att kommentera avhoppet.

Men Sverigedemokraternas presstjänst bekräftar att Lars Nilsson lämnar partiet och ordförandeskapet i Perstorp och även sin kandidatur till kommunfullmäktige i höstens val. Presstjänsten kommenterar också uppgifterna om sympatierna till den nazistiska organisationen.

”Partiet ser allvarligt på de uppgifter som framkommit. Att sympatisera med eller på annat sätt vilja samarbeta med våldsbejakande eller anti-demokratiska organisationer är inte förenligt med ett engagemang i Sverigedemokraterna”, skriver presstjänsten.

Krismöte

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Helsingborg kallar SD i Perstorp samman till ett krismöte i den lokala partistyrelsen någon gång de närmaste dagarna.

Lars Nilsson hade fram till sitt avhopp politiska uppdrag i byggnads- och trafiknämnden och kommunstyrelsen.

SVT har förgäves försökt få kontakt med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.