Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD-toppen Teddy Nilsson vill förbjuda prideflaggan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Teddy Nilsson, som nyligen valdes till ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, vill förbjuda prideflaggan. Det framkommer i en granskning som gjorts av tidningen Expo.

Tidningen Expo avslöjar att Teddy Nilsson i ett inlägg på Facebook som gjordes den 4 augusti 2017 skriver ”Förbjud exkluderingsflaggan nu!!”

När en av hans följare undrar vilken flagga han menar svarar Nilsson: ”Prideflaggan, då den blivit HBTQ rörelsens främsta varumärke och denna rörelse ifrågasätter heteronormen”.

Men Nilsson, som nyligen valdes till ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, skriver i en kommentar till TT att inlägget är skrivet efter en debatt om att hissa prideflaggan på kommunens flaggstång.

”Yttrandefrihet är viktigt”

”Jag tycker inte att Prideflaggan ska förbjudas. Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare”, skriver Nilsson.

Han kommenterar även sitt inlägg om att ifrågasätta heteronormen.

”Det är fritt för var och en att ifrågasätta det man vill. Det är en del av yttrandefriheten och något som är viktigt. Med det sagt tycker jag inte att det är kommunens uppgift att lägga fokus på just detta”, skriver han.

Tidigare i veckan rapporterade Aftonbladet att Teddy Nilsson delat en text på Facebook där Centerledaren Annie Lööf kallades folkförrädare. ”Väl valda ord”, skrev Nilsson i en kommentar.

SVT Nyheter söker Teddy Nilsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer