Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Stöckl, tidigare integrationshandläggare, och stadsdelsmammorna Dailam Al-Naji och Rawaa Jurwa hyllar projektet. – Vi hjälper människor att trivas, säger Dailam. Foto: Cecilia Hedlund

Stadsdelsmammor vill ge stödet som de själva inte fick

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan fick Helsingborg – och Sverige – sina 12 första stadsdelsmammor. I dag är de ungefär 100 i Helsingborg.
– Vi ger det stöd som vi själva inte fick när vi kom nya till Sverige, säger Rawaa Jurwa.

Det unika projektet, inspirerat av liknande projekt i Tyskland och Danmark, startade på Planteringen i Helsingborg 2014. Då med 12 kvinnor, i dag finns ungefär 100 diplomerade stadsdelsmammor.

Hennes liv förändrades

Kvinnorna har fått utbildning om det svenska samhället, med syftet att de ska sprida kunskaperna vidare och öka nyanländas delaktighet i samhället.

– Jag satt hemma i åtta år när jag kom till Sverige, säger Dailam Al-Naji. Men sedan jag började som stadsdelsmamma har jag lärt känna människor, jag har fått mycket kunskaper och erfarenheter om samhället.

– I dag kan jag säga till nyanlända att jag vet vad du går igenom, jag vet att du är ledsen, men det kommer att bli bättre. Och vi finns här för dig.

Stadsdelsmammorna arbetar helt frivilligt och finns tillgängliga i olika möteslokaler på bland annat Planeringen, Fredriksdal, Närlunda och Drottninghög. De hjälper exempelvis till med att fylla i blanketter, förklara skoluppgifter och ansöka om bostäder.

– När vi ringer myndigheter och förklarar att vi jobbar som stadsdelsmammor brukar vi inte få vänta särskilt länge, vi får snabbt prata med rätt handläggare, säger Rawaa Jurwa.

Permanent del av stadens arbete

Projektet – som finansierats med både EU-medel och kommunala pengar – avrundas den sista februari. Därefter ska stadsdelsmammorna implementeras i stadens integrationsarbete.

– Det här är drivna kvinnor. Det vet vad andra nyanlända går igenom och de underlättar integrationen i Helsingborg, säger nyblivna pensionären Kerstin Stöckl.

Hon har arbetat med integrationsfrågor i Helsingborgs stad i drygt 25 år.

– Jag hör många stadsdelsmammor säga att detta är en väldigt viktig del av deras liv – och även för mig. Det är underbart att se de här kvinnors drivkraft och energi för att bidra till ett bättre samhälle.

Under måndagen träffades stadsdelsmammor i Helsingborg från Norge, Danmark och Sverige under en konferens för att dela kunskaper och erfarenheter med varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer