Kalle ”Rio-Kalle” Svensson och Henke Larsson står redan som statyer i Helsingborg. Nu får de sällskap av Caroline Seger. Foto: TT

Seger får tredje fotbollsstatyn i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

När Caroline Segers staty ställs på Kungstorget blir det den tredje med fotbollsaknytning i Helsingborg. Det blir också den första som avbildar en kvinnlig spelare.

Sommaren 2011 avtäcktes en bronsstaty av Henrik Larsson – på Strandvägen, vid Fria bad. Först var det tänkt att den skulle stå utanför Olympia. Men det stoppade Henrik Larsson. Just då tränade han Bois i Landskrona och tyckte att det kändes märkligt att då stå vid sin gamla klubbs arena.

Idén om en staty väcktes av supportrar som ville hylla sin idol efter hans sista match som spelare.  På kort tid ställde sig tusentals supportrar bakom kravet. Det var också de som tillsammans med sponsorer samlade in de pengar som krävdes för att deras önskan skulle bli verklighet.

HIF:s meste spelare

Rio-Kalle Svensson, som gick bort  år 2000,  står staty vid Olympias södra del.  Från början var det en träskulptur, men för fyra år sedan gjöts den i brons.

Rio-Kalle spelade 649 matcher för HIF, flest i klubbens historia, med start 1943. Precis som Henrik Larsson var han också landslagsspelare och deltog i både VM och OS – och tog medalj i samtliga. Sitt smeknamn fick han när blågult tog VM-brons i Brasilien 1950, inte minst tack vare Kalle Svenssons insatser i målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.