Peter Danielsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och vice partiordförande. Precis som sitt parti är han kritisk till att pengarna måste sökas. Eftersom de finns så kommer de ändå att sökas i Helsingborg menar Peter Danielsson ”Det vore dumt att låta bli.” säger han, men han tycker dock att pengarna från staten borde styras mot satsningar på skolan och polisen. Foto: Tomas Malmberg

Så kan segregationspengarna användas i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna vill satsa på skolan och jobben för de statliga segregationsmiljoner som nu ska fördelas i Skåne. Helsingborgare som vi har pratat med vill ha en finare skola samt att det byggs en bassäng.

Bland de som bor på Planteringen finns det många önskemål om vad pengarna skulle kunna användas till.

Att göra skolans lokaler större och finare är ett önskemål. En bassäng är en annan önskan.

Mohammed Shahbaz tror att ett utegym skulle främja folkhälsan i området och få ungdomar att ägna sin kraft åt något konstruktivt.

Han tar också upp bostadssegregationen på Planteringen och Tågaborg.   

– Det är svårare att få en bostad på Tågaborg och att bli accepterad. Eftersom det är billigare att bo här på Planteringen så är det lätt att många nyanlända bosätter sig här, säger han.

Skolan och jobben

Helsingborg kan ansöka om 13 miljoner kronor i år, 42 miljoner nästa år och därefter eventuellt 69 miljoner kronor per år fram till år 2027. Det ska man göra, enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Han lyfter särskilt fram behov av att satsa på jobben och tryggheten.

– Vi måste få fler i arbete och öka tryggheten, inte minst i de utsatta områdena, säger han.

Men exakt hur pengarna ska användas kan Peter Danielsson inte säga idag.

– Beslutet kom ju igår. Nu har vi tillsatt en tjänstemannagrupp som ska se över det.

Skolorna i första hand

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) vill framför allt satsa på skolorna. Och i förlängning även jobben.

– Där läggs grunden. Målet är att alla barn och unga ska gå ut med godkända betyg och bli anställningsbara i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.