Författaren Anna-Karin Palm drog fullt hus när hon pratade om sin nya Selma Lagerlöf-biografi ”Jag vill sätta världen i rörelse” i Landskrona förra veckan.

Ny Selma-biografi sätter ljuset på Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Selma Lagerlöf är 27 år och nyutbildad lärare när hon anländer till Landskrona 1885. Hon lämnar staden 12 år senare – då som en av landets främsta författare.

– Det är här hon debuterar, det är här hon hittar sin röst, säger författaren Anna-Karin Palm.

Selma Lagerlöf fortsätter att fängsla nya generationer.

Det var fullsatt på Landskrona bibliotek när författaren Anna-Karin Palm i torsdags pratade om sin nya, Augustnominerade biografi om Selma Lagerlöf.

– Min ambition var att skriva en biografi helt grundad i fakta, men med skönlitterära kvaliteter, säger Anna-Karin Palm.

På flera sätt kom Landskrona att sätta djupa avtryck i Selma Lagerlöfs liv och författarskap.

– Hit kom hon till sin första, och enda, lärartjänst. Hon visste att hon ville bli författare. Hon ville inte gifta sig, utan vara fri, säger Anna-Karin Palm.

Trångt på vinden

På dagtid arbetade Selma Lagerlöf som lärare på Elementarskolan för flickor. Kvällar och nätter skrev hon uppe i sin lya på skolvinden. En bostad som hon under en period även delade med sin mamma och faster.

– Hon lyckades få hushållet att gå runt med sin lilla lärarlön.

Det var i Landskrona, uppe på skolvinden, som Lagerlöf skrev de första kapitlen till sin debutroman Gösta Berlings saga.

Fortfarande aktuell

– Jag anade tidigt i min research att Landskrona hade präglat henne mycket. Jag vände mig till Landskronaförfattaren Lena Carlsson, som skrivit mycket om Selma Lagerlöf. Hon guidade mig runt i staden, och det bekräftade min bild, säger Anna-Karin Palm.

Vad har du själv för relation till Selma Lagerlöf?

– Framför allt är hon en författare som jag inspirerats av och som jag fortfarande tycker är så rasande bra. Så aktuell på många sätt, säger Anna-Karin Palm.

Hör fattaren berätta om Selma Lagerlöfs viktiga vänskaper i Landskrona i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.