Helsingborgs tingsrätt friar samliga sex som åtalas för misshandeln på Rökullagatan i Helsingborg i april. Foto: Mikael Nilsson

Sex personer frikänns för mordförsök i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I våra omringades två unga män av ett flertal personer och attackerades med svärd. Männen skadades allvarligt. Sex personer åtalades för dådet men frias nu av Helsingborgs tingsrätt.

Det var i april i år som de två männen i 20-årsåldern attackerades på Rökullagatan i Helsingborg. När polisen kom till platsen hittades männen svårt skärskadade och de fick föras till sjukhus med ambulans med livshotande skador.

En av de misshandlade männen ska ha fått flera senor avkapade bland annat på händerna.

Frias från misstankarna

Sex personer åtalades för dådet, fyra unga män och två 16-åriga pojkar, misstänkta för mordförsök. Nu frias samtliga från misstankarna.

Helsingborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att åtalet till största del bygger på de attackerade männens uppgifter. Rätten bedömer deras beskrivning av händelsen som trovärdig, men det finns exempel på felaktigheter och svårförklarliga moment.

Bland annat handlar det om att två oberoende vittnen har sagt att det fanns maskerade gärningsmän medan de attackerade männen förnekar detta och säger att de känt igen allas ansikten.

Ersatts av privatspaning

Tingsrätten konstaterar att ett normalt polisiärt brottsutredande arbete till stor del ersatts av ett privat efterforskningsarbete. En av de båda männen har letat upp de påstådda gärningsmännen via internet och sociala medier.

Eftersom utpekandena i flera fall gjorts efter att någon talat om för offren att personen var involverad framstår de inte som tillförlitiliga och räcker därför inte ensamt som bevis för att rätt personer har åtalats.

Inga bindande bevis

Förutom männens utpekanden finns det inte mycket bevisning, skriver tingsrätten. En spottloska på marken ger visst dna-stöd för att en av personerna funnits där vid något tillfälle. På ett svärd finns ett fingeravtryck från en av de tilltalade men också tre fingeravtryck från tre icke identifierade personer.

Inget av dessa bevis är tillräckligt för att binda männen vid brottet och därför frikänns samtliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.