Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kvinnor har inte den rättigheten i mitt hemland Afghanistan,” säger Samira Rasouli som nu uppfyller sina drömmar och lär sig simma som vuxen. Följ med till vuxensimskolan i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

Simskolan i Helsingborg får Samira att känna sig fri: ”Gör det för mina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Samira Rasouli har som kvinna inte fått lära sig att simma i sitt hemland Afghanistan. Nu tar hon chansen att gå vuxensimskola när Helsingborgshem bjuder in sina hyresgäster.

– Det betyder jättemycket. Jag lär också mina barn att om man vill så kan man göra det, säger Samira Rasouli.

Samira Rasouli tar simtag efter simtag, och brister ut i ett leende då och då. Hon går fortsättningskursen för Helsingborgshems hyresgäster – dels för att kunna simma med sina tre barn. Men också för sin egen skull.

– Jag har alltid drömt om kunna att simma, ända sen barndomen, berättar Samira Rasouli vid bassängkanten.

Helsingborgshem vill öka simkunskapen

I ett samarbete mellan det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem och Helsingborgs simsällskap erbjuds hyresgäster att gå gratis vuxensimskola på Filbornabadet. Samarbetet har pågått i några år och nu är höstens kurser igång, en för nybörjare och en för dem som redan har lite simvana.

– Vi vet att det ser väldigt olika ut runtom i stadsdelarna i Helsingborg när det gäller simkunskaper, det vill vi kompensera för. Alla ska kunna njuta av att bo nära havet, säger Przemek Malachowski, sektionschef på Helsingborgshem.

Simlärare Pauline Vigren Hansson hjälper Samira Rasouli i simbassängen. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

”Hoppas fler kvinnor kommer igång”

Kurserna pågår under några månader i höst, i 45 minuter och två gånger i veckan. Än så länge har bara ett fåtal hittat dit, men Samira Rasouli uppmuntrar fler kvinnor att ta chansen.

– Jag hoppas att fler och fler kvinnor kommer igång, säger Samira.

Följ med Samira och simläraren Pauline Vigren Hansson till vuxensimskolan i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.