Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Sjukhuschef kallar till krismöte – saknas 800 arbetspass i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Ska patienter uppmanas att söka sig till andra sjukhus, ska akuten delvis stängas dagtid i sommar och ska ambulanser dirigeras om till andra akutmottagningar? Nu kallar sjukhuschefen i Helsingborg till flera krismöten för att diskutera den här typen av frågor.

– Något påtagligt behöver göras för att vi ska klara sommaren på akuten här i Helsingborg, konstaterar Thomas Wallén, sjukhuschef i Helsingborg.

Situationen är allvarlig, det fattas sjuksköterskor för att bemanna åttahundra arbetspass i sommar, det motsvarar ungefär tjugo tjänster.

Kris på akuten i Helsingborg

– Och vi får inga svar på de jobbannonser som ligger ute, konstaterar Thomas Wallén.

Primärvården och andra sjukhus måste hjälpa

Nu återstår istället att begränsa inflödet av patienter till akuten.

– Helsingborgs akut måste avlastas. Nu samlar jag representanter från Skånes akutsjukhus och samtliga chefer för vårdcentralerna i nordvästra Skåne. Vi ska hitta en lösning.

Det kan ske genom att begränsa vilka patienter som dagtid får söka hjälp genom att fler hänvisas till vårdcentraler eller de egna specialistmottagningarna på det egna eller andra sjukhus men även att ambulanser dirigeras om till andra sjukhus.

Ett annat förslag är att invånare på vissa orter, till exempel Perstorp och Landskrona och Båstad ska uppmanas att söka andra akutmottagningar än den i Helsingborg för att få hjälp.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet