Jonathan Sjöberg, operativ chef för räddningstjänsten Skåne Nordväst. Foto: SVT/TT

Skåne skickar 20 brandmän till brandhärjade Gävleborg

Publicerad

Det är brandhärjat i skog och mark på många håll i landet. Nu skickas räddningspersonal från Skåne till Gävleborg för att hjälpa till i släckningsarbetet.

Gävleborg är ett av de områden där de brinner som mest – och det är där som nu räddningspersonal från Skåne ska hjälpa till. Det är brandmän från Räddningstjänsten Nordväst och andra räddningsstationer i Skåne.

– Självklart vill vi göra vad vi kan för att stötta och hjälpa i en väldigt svår och ansträngd situation. Att samverka och att hjälpas åt under extraordinära händelser och kriser är totalt avgörande. All hjälp är viktig i detta läge, säger Jonathan Sjöberg, operativ chef för räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Planerar hjälpa till i två veckor

Totalt rör det sig om 20 brandmän som ska stötta i släckningsarbetet. Den första gruppen åker till Gävleborg i morgon – de blir sedan avlösta efter tre-fyra dagar.

– Planen är att förstärka Gävleborg i två veckor, säger Jonathan Sjöberg.

Hur påverkas arbetet i Skåne att personal skickas norrut?

– Det kommer vi kunna hantera. Det handlar om frivillig personal som egentligen skulle varit lediga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.