Helsingborgs tingsrätt dömer en man, som tagit emot och lagrat en stor mängd hemligt material om försvaret, till fängelse. Foto: SVT

Skåning samlade in hemliga uppgifter om försvaret – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hävdar att det var hans brinnande intresse för militärhistoria som fick honom att samla in hemliga uppgifter om militäranläggningar. Nu döms den snart 50-årige mannen från nordvästra Skåne till fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Vid en husrannsakan i november 2017 påträffades det omfattande materialet i mannens dator och på två hårddiskar. Det rörde sig om information kring 37 svenska försvarsanläggningar med beskrivningar av förhållandena på platserna, som mannen fått via e-post.

När åtalet väcktes tidigare i år berättade kammaråklagare för SVT Helsingborg att mannen troligen inte samlat in uppgifterna i syfte att sprida dem vidare.

Miltärt överintresserad

Kammaråklagare Mats Ljungqvist sade att den misstänkte troligen var en så kallad MÖP – militärt överintresserad person.

Den nu dömde mannen har erkänt att han tagit emot uppgifter via e-post och haft dem på sin dator. Han menar dock att han då inte förstod att det var fråga om hemliga uppgifter, och inte heller att att materialet skulle kunna utgöra men för rikhets säkerhet.

I förhör har mannen berättat att han har ett brinnande intresse för militärhistoria, och framför allt svenska försvarsanlänningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Man misstänks ha samlat in hemliga uppgifter om försvaret Foto: SVT

Tidigare ostraffad

Tingsrätten menar att det varit fråga om allvarlig brottslighet och att mannen, med tanke på hans stora intresse för militära anläggningar, borde ha förstått att uppgifterna var hemliga.

Om uppgifterna hade röjts till främmande makt skulle det ha inneburit betydande med för Sveriges säkerhet, resonerar rätten.

Mannen, som är tidigare ostrafffad, döms nu till åtta månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer