Bhopalkatastrofen i Indien och BT Kemi skandalen har likheter som Indien vill dra lärdom av. Foto: Arkiv/SVT

Skånsk sanering ska hjälpa Indiens industrikatastrof

Publicerad

1984 drev ett giftgasmoln från en fabrik in över indiska staden Bhopal – en katastrof som krävde tusentals liv. Nu ska området saneras och Indien tar lärdomar från Svalöv.

Bhopalkatastrofen inträffade natten till den 3 december 1984. Gasen med gifitga ämnen kom från en fabrik som producerar bekämpningsmedel och spred sig över staden. Tusentals dog och ännu fler fick permanenta skador.

I slutet på 70-talet uppdagades en miljöskandal av mindre proportioner i Svalöv då det framkom att företaget BT Kemi grävt ner farliga ämnen i marken runt fabriken. Ett saneringsarbete som närmar sig sitt slut.

Indien letar efter systerprojekt

Nu har en indisk delegation varit på besök i Svalöv för att lära sig av saneringen – och ta med hem till Bhopal.

– De står inför inför sitt saneringsarbete där och velat ha ”systerfall”  att dra erfarenheter från. Våra likheter är att det rör sig om bekämpningsmedel och företag som sysslat med oegentligheter, säger Helena Svensson, projketledare BT Kemi Efterbehandling.

Följt projektet i åtta år

Naturvårdsverket har varit värd för det totalt tre dagar långa besöket från den indiska delegationen. Schemat har varit späckat men att besöka just BT Kemi-projektet var delegationens egna önskemål.

– De har följt vårt projekt under åtta års tid och då ställde vi gärna upp, säger Helena Svensson.

Teknik i Svalöv inspirerar

Något som särskilt drog intresse från den indiska delegationen var en ny typ av teknik som används på BT Kemi-området. I stället för att gräva upp den förgiftade jorden så behandlar man nere i marken.

– Eftersom Bhopal är tätbebyggt så är det bra att kunna sanera med så lite störningar som möjligt på omgivningen, säger Helena Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.