Se klippet om konflikten kring Sveriges största solcellspark – planerad utanför Helsingborg. Foto: Tim Ekendahl

Här planeras Sveriges största solcellspark – men nu kan den stoppas

Publicerad

Varje år bebyggs tusentals hektar bördig åkermark med bostäder och köpcenter men när ett danskt elbolag planerar Sveriges största solcellspark på en åker utanför Helsingborg ser det ut att få kalla handen.

Skånes elbrist och höga elpriser är välkända. För att råda bot på problemen planerar det danska elbolaget European Energy en solcellspark på 232 hektar i trakterna kring Svedberga utanför Helsingborg.

Länsstyrelsen väntas ta beslut om tillstånd för parken inom kort och av allt att döma blir det ett nej.

Konflikt om var solkraften ska byggas

Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen, menar att Sverige ligger långt efter när det kommer till solenergi men vill se andra lösningar än att bygga på bördig skånsk åkermark.

– Vi är jättedåliga på solceller i Sverige men det betyder inte att vi ska bygga solcellsparker på våra bästa åkermarker. Det finns en enorm potential att bygga solceller på tak över hela Skåne.

Peter Braun, Sverigechef på European Energy, menar att plana ytor som åkrar nära elnätet är det bästa alternativet för att snabbt få igång storskalig solcellsproduktion i Sverige.

– Vi behöver mycket el och vi behöver det snabbt. De markytorna som behövs är framförallt åkermarker men även gamla flygfält och torrmossar.

Skåne värst i Sverige

Enligt lagen ska åkermarken värnas får bara bebyggas i undantagsfall, något som ofta kringgås av kommunerna när de beviljar bygglov på jordbruksmarkerna. Helsingborg exploaterar näst mest åkermark i Sverige, enligt en studie gjord av Jordbruksverket.

– Det är djupt oroande att inte våra folkvalda kommunpolitiker tar hänsyn till den framtida livsmedelsförsörjningen som Skåne är så viktig för, säger Annelie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.