Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera dagar har styrelsen i Skånedistriktet nu sammanställt resultatet: S i Skåne säger nej till att Sverige går med i Nato.

Skånskt S-nej till Nato: ”Står fast vid alliansfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

De skånska socialdemokraterna säger nej till att Sverige går med i Nato. Det blev slutsatsen efter en omfattande diskussion bland medlemmarna. En majoritet vill behålla alliansfriheten som Socialdemokraterna tidigare sagt ja till.

I höstas sa den socialdemokratiska partikongressen ja till att Sverige behåller sin alliansfria politik gentemot omvärlden. Men situationen i Ukraina har lett fram till en omprövning av det beslutet inom partiet och nu kan medlemsskap i Nato vara en möjlighet.

Och det är bråttom – Socialdemokraternas partiledning ska fatta beslut om några dagar.

Men S-medlemmarna ska först få tycka till – ja eller nej till Nato. Diskussionerna i partiets Skånedistrikt har pågått i ett par veckor – först ute i kommunerna, sedan på ett stort gemensamt möte i Landskrona förra helgen.

Het diskussion för och emot

Enligt vad SVT Nyheter Helsingborg erfar fanns det starka röster både för och emot ett Nato-medlemsskap på mötet och många gick upp i talastolen och pläderade för sin åsikt.

Efter flera dagar har styrelsen i Skånedistriktet nu sammanställt resultatet: S i Skåne säger nej till att Sverige går med i Nato. Även om det inte var ett formellt beslut i en omröstning så är det en tydlig slutsats  av diskussionerna.

– Det finns en stark majoritet bland medlemmarna i Skåne för fortsatt alliansfrihet men det finns också en fundersamhet och tveksamhet med tanke på situationen i Ukraina, säger Niklas Karlsson (S), riksdagsledamot och ordförande för Skånes partidistrikt. Han är också vice ordförande i riksdagens försvarsutskott.

I videon ovan berättar Niklas Karlsson mer om  S-distriktets syn på Nato-frågan.

Gått för fort

På söndag deltar han i partistyrelsens möte och ska då föra fram skåningarnas synpunkter.  Sedan väntar partiets beslut. Men Niklas Karlsson har också med sig ett annat besked från distriktsstyrelsen i Skåne: Man hade gärna sett att diskussionen fått pågå lite längre.

– Det finns kritik mot att det är alldeles för kort tid för att diskutera en så komplex fråga, det har gått alldeles för fort. Det tar jag upp på partistyrelsen på söndag. Om beslutet blir att förlänga tiden för diskussionen så blir jag glad, säger han.

Det är en kritik som också Mikael Andersson, ordförande för Helsingborgs Socialdemokrater, instämmer i.

– Det har varit en alldeles för snabb process för en så komplex fråga. Jag är kritisk till att det liksom har forcerats fram, säger han.

Vad anser S-medlemmarna i Helsingborg om att gå med i Nato?

– Min upplevelse är att det finns en majoritet för nej, säger Mikael Andersson.

Inför partiets diskussioner pratade SVT med några tongivande skånska socialdemokratiska politiker i kommuner och region. Då präglades de flesta svaren av osäkerhet inför frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.