Mannen på skolan fick en elev, som är under 15 år, att skicka nakenbilder på sig själv. Nu döms han av Helsingborgs tingsrätt. Foto: TT (Arkivfoto)

Skolanställd fick elev att skicka nakenbilder – nu döms han

Publicerad

Hans roll var att stötta elever med problem på en skola i nordvästra Skåne – i stället fick han elev att skicka nakenbilder till honom.

Nu döms han för sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Det var i sin roll som resurs på skolan som den idag 27-åriga mannen fick kontakt med flickan, som var under 15 år.

Han fungerade som ett stöd under skoltid men hade även nära kontakt med henne över sociala medier på fritiden.

Ombads sluta krama flickor

När skolledningen fick kännedom om de privata kontakterna ombads den skolanställda att omedelbart backa från eleven. Dessförinnan hade ledningen varnat mannen då han upplevts extra närgången och kramig mot flickor på skolan.

Men kontakterna med flickan upphörde inte.

Efter några veckor blev kommunikationen istället tätare. Nu började han även skicka intima bilder på sig själv till flickan. Han uppmanade henne att skicka nakenbilder till honom, vilket hon också gjorde.

Om detta skulle flickan hålla tyst eftersom han annars riskerade att förlora jobbet, skrev mannen till eleven.

Rädd att mista stödet

Flickan har berättat att hon kände sig sedd av den skolanställda och var rädd att förlora kontakten med honom om hon nekade honom bilder.

Men till sist vände hon sig till en annan anställd på skolan och berättade vad som hänt.

Mannen har erkänt att han skickat nakenbilder till flickan, men förnekar att han tvingat henne att skicka bilder på sig själv. Bilderna skickade hon frivilligt har mannen hävdat.

Avskedades omedelbart

Men tingsrätten anser att mannen utnyttjat sitt övertag.

Eftersom flickan inte ens hunnit fylla 15 år och vände sig till honom för stöd borde det ha varit uppenbart för 27-åringen att han hade ett övertag över henne, resonerar rätten.

Mannen döms till villkorlig dom och ska även betala totalt 20 000 kronor i dagsböter. Han avskedades från skolan när händelserna blev kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.