En anställd på Västervångskolan i Landskrona blev slagen av en elev i fredags, och fick föras till sjukhus. Eleven, som är misstänkt för mordförsök, har omhändertagits av socialtjänsten. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Skolanställd hemma från sjukhus efter elevangrepp i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

På söndagseftermiddagen kunde den skolanställda kvinnan i 50-årsåldern som skadats av en elev i fredags komma hem igen. Eleven ska ha gått till angrepp mot kvinnan under ett möte som hölls på en grundskola i Landskrona.

Det var i fredags som en skolanställd på Västervångskolan blev slagen med någon form av tillhygge av en elev under 15 år.

Enligt utbildningsförvaltningens chef ska eleven ha gått till angrepp under ett enskilt möte på skolan. Angreppet resulterade i att kvinnan fick sådana skador att hon fick föras till sjukhus.

– Det var ett möte som gick snett, säger Fredrik Menkus Wegbratt, chef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Under söndagseftermiddagen kunde kvinnan lämna sjukhuset och åka hem.

– Hon mår utifrån omständigheterna okej, säger Fredrik Menkus Wegbratt.

Eleven omhändertagen

Eleven, som är misstänkt för mordförsök, anträffades av polisen i närheten av skolan. Efter incidenten omhändertogs han av socialtjänsten i Landskrona.

– Vi har gjort ett omhändertagande efter den här händelsen. Nu kommer detta utredas tillsammans med familjen om vad för typ av vård som skulle kunna passa in, säger Carina Jording, biträdande förvaltningschef på socialförvaltningen i Landskrona.

Polisen bedriver en förundersökning för att kunna klargöra vad som har hänt.

– Åtal kommer inte väckas eftersom gärningsmannen är under 15 år. Det är socialtjänsten som kommer vidta åtgärder gentemot den unga, säger Tina Anderberg, lokalpolischef i Landskrona.

Vad orsaken till mordförsöket är vill varken polisen eller skolan gå in på.

Extra stöd till elever och anställda

Sedan i fredags har skolan jobbat med att förberedda anställda, elever och vårdnadshavare på uppstarten av veckan – genom att ge den information som har varit möjlig.

– Vi var snabba med att få ut information om vad som hade hänt. Vi ville att det ska bli en så vanlig dag som möjligt idag, säger Fredrik Menkus Wegbratt.

Efter händelsen inrättade utbildningsförvaltningen en jourtelefon och en jourmejl. På skolan laddade man även upp med extra elevhälsa och möjlighet till samtalsstöd för medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.