Joud Alomar, 9 år, är en av de elever som planterade växter i Stadsparken i Helsingborg på tisdagen. Foto: Leonora Toplica

Joud 9 år: ”Nyckelpigor och fjärilar behöver blommor”

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad får andraklassare smycka rabatterna i Helsingborgs stadspark. Över 300 färgglada sommarblommor ska planteras vid lekplatsen och temat är ”godispåse för pollinerare”.

– Vi vill att barnen ska känna att det är deras park att de kan vara med och utforma den och utsmycka den, säger Anna Kowalik Tidblad, projektledare och odlingsinspiratör på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Varje år planterar man lök på hösten och blommor på våren och tillsammans med miljöverkstaden försöker de även få in den pedagogiska delen.

– Barn som lever i stadsmiljö kommer inte naturligt i kontakt med odling, plantering och vad som händer när man stoppar ned en växt i marken, det är viktigt att de lär sig och får skit under naglarna, säger hon.

Totalt ska 500 växter planteras vid lekplatsen i Stadsparken, men barnen kommer under dagen att smycka rabatterna med 300 blommor.

– Det är jättefina blommor som nyckelpigor och fjärilar behöver, säger Joud Alomar, elev på Söderskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.