Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolhunden Ice jobbar tillsammans med specialpedagog Annika Andersson på Midgårdskolan i Röstånga för att hjälpa eleverna i undervisningen. Foto: Klara Åkesson/SVT

Skolhundar hjälper elever i undervisningen på Midgårdskolan

Publicerad

På Midgårdskolan i Röstånga har eleverna två speciella klasskompisar: siberian huskyn Ice och labradoodlen Sputnik. De två skolhundarna arbetar främst med elever i mellanstadiet för att ge lugn och stöd i undervisningen.

De två skolhundarna har gått i praktik i våras innan de fick fast anställning som undervisningsstöd på Midgårdskolan. Ice arbetar tillsammans med specialpedagog och matte, Annika Andersson för att hjälpa elever med högläsning och stavning. Sputnik och husse Ola Stigmar jobbar med elevresurs.

– Om det är läskigt att läsa högt inför klasskamrater kan man läsa för Ice istället. Han skrattar inte eller dömer, säger Annika Andersson.

Oftast arbetar hundarna i mindre grupper för att det ska vara lugn också ger Ice och Sputnik ro.

Sprider glädje på skolan

Annika Andersson berättar att responsen sedan Sputnik och Ice började arbeta på skolan har varit väldigt god.

– De sprider mycket glädje bland eleverna. De tävlar om att få träffa dem, säger Annika Andersson.

En av de som arbetar tillsammans med skolhundarna är Iben Jonsson.

– Jag hade svårt för att läsa innan jag började träffa Annika och Ice, men nu så är det lättare. Han gör mig väldigt lugn, säger Iben Jonsson.

Se mer i klippet om skolhundarnas arbete på Midgårdskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.