Man i Perstorp tar kontakt med barn – skolor varnar föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har vid flera tillfällen under sommaren och tidiga hösten kontaktat barn och deras lärare, och skapat en allmän oro. Nu går skolan ut och varnar föräldrar och ordnar så barnen bussas mellan skolorna för att undvika mannen.

Skolorna har polisanmält flera incidenter men polisen har svårt att agera då det inte är olagligt att ta kontakt. Enligt ett utskick har mannen skrämt och jagat elever och personal och ställt opassande frågor.

– Det är inte olagligt att fråga ett barn vad de heter och hur gamla de är, men jag har full förståelse för att det är mycket obehagliga situationer. Men det gör det svårt för oss att ingripa, säger Alexandra Norén som är kommunpolis i Perstorp.

”Polisen höjer närvaron”

Mannen brukar röra sig i närheten av Centralskolan och Norra Lyckanskolan, men även i centrala Perstorp. Nu kommer skolorna bemanna upp på rasterna och inte låta eleverna lämna skolgården ensamma. Vid de tillfällen elever till exempel ska byta skola för att ha slöjd eller fritids kommer de åka buss. Förskoleelever ska inte lämna sina gårdar.

– Polisen höjer närvaron i Perstorp av den här anledningen men vi har inte möjlighet att ha polis på plats under hela skoldagen. Det oroar polisen att den upplevda tryggheten minskar drastiskt på grund av detta, säger Alexandra Norén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer