Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arvid Schrewelius och Hugo Bryborn går på Rönnowska gymnasiet år 1 på El och energiprogrammet. I videon berättar de om vad de tycker om ämnet samtycke i skolan. Foto: SVT

Skolverkets nya läroplan lyfter arbete om samtycke – hör vad gymnasieeleverna i Helsingborg tycker

Publicerad

Att prata samtycke i skolan tror kvinnojouren i Helsingborg och Höganäs kan vara lösningen för att häva ökningen av unga tjejer som utsätts för sexuellt våld. Men enligt skolsköterskan Catarina Mattson pratas det fortfarande för lite om det.

Kvinnojouren i Helsingborg och Höganäs ser en ökning av unga våldsutsatta tjejer som söker hjälp – många utsatta för sexuellt våld av jämnårig part.

Cecilia Nilsson på familjefridsjouren i Höganäs tror det är viktigt att prata om samtycke i så tidig ålder som möjligt och göra det kontinuerligt i skolan för att kunna minska våldet.

Kunskap om samtycke ska vara återkommande i skolan

Enligt den nya läroplanen har skolan i uppgift att lyfta frågor om sexualitet, samtycke och relationer och att lyfta samtycke som ett av kunskapsmålen.

Rektorn i både grundskolor och gymnasium har fått ett tydligare ansvar för att kunskap om bland annat sexualitet och samtycke ska diskuteras återkommande i utbildningen.

Skolsköterskan Catarina Matsson på Rönnowska gymnasiet i Helsingborg hoppas att den nya läroplanen ska få elever att diskutera ämnet mer.

– Många unga tjejer som jag och kollegor möter på gymnasiet har många erfarenheter av sexuellt våld så detta behöver lyftas, säger Catarina Mattson.

Hör vad gymnasieeleverna Hugo Bryborn och Arvid Schrewelius som går i första året på El- och energiprogrammet tycker om ämnet samtycke i skolan i videon ovan.

Här kan du få stöd i frågor som rör sexuellt våld och övergrepp:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.