Foto: Winnie Gravlund

Skottlossningen på Söder: 27-åring sköt och knivhögg en man – frias

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män skadades allvarligt vid ett storbråk på Söder i Helsingborg i somras. En 27-åring sköt och knivhögg sin 20-årige antagonist men friades eftersom domstolen menar att han agerade i nödvärn. Istället döms 20-åringen till tre års fängelse för grov misshandel.

En 20-årig man har dömts för skottlossningen i somras på Söder i Helsingborg. Han döms för grov misshandel och grovt vapenbrott till tre års fängelse och utvisning.

Han var en av dem som skadades allvarligt vid storbråket – han knivstacks i ryggen och sköts i bröstet och fick livshotande skador.

Men den man som begick våldet, en 27-årig man, frias från brott. Han anses ha agerat i nödvärn.

Storbråk på Söder i somras

Det var en lördagskväll i juni förra året som en skottlossning ägde rum på Söder i Helsingborg. Tre unga män skadades av både skott- och stickskador. Det hade uppstått en konflikt mellan flera personer, som var uppdelade i två grupper.

Storbråket ledde till flera skadade unga män. Foto: Polisens förundersökning

Den 20-årige mannen, som blev både knivhuggen i ryggen och skjuten i bröstet, hade dessförinnan avlossat skott mot en annan man under bråket.

Men det går inte att bevisa att 20-åringen hade uppsåt att döda när han sköt, enligt tingsrätten som dömer honom till grov misshandel och innehavet av pistolen till tre års fängelse.

Agerade i nödvärn

Men 20-åringen är både gärningsman och offer. Han sköts och knivstacks av 27-åringen som alltså frias av tingsrätten. Han anses ha agerat i nödvärn då han uppfattade att han befann sig i fara.

Knivhugget utdelade 27-åringen för att avväpna sin 20-årige antagonist från pistolen, och med den pistolen sköt han senare 20-åringen i bröstet. 20-åringen fick livshotande skador av skottet.

20-åringen sköts av 27-åringen med sitt eget vapen. Foto: Polisens förundersökning

Tingsrätten tror på 27-åringen när han berättar att han trodde att 20-åringen var beväpnad med ytterligare en pistol och att han fruktade för liv och hälsa.  I domen står:

”Det finns inte anledning att tro annat än att [27-åringens] avsikt varit att skydda sig själv och [sin vän] och att han alltså skjutit för att slå ut det hot som han uppfattat var riktat mot dem”.

– Det är endast i utpräglade undantagsfall som det kan accepteras att en person uppsåtligen brukar kniv eller vapen för att freda sig. I detta fall, bland annat mot bakgrund av att 27-åringen varit omringad av ett flertal personer och att hans kamrat var utsatt för ett allvarligt angrepp, har det varit fråga om ett sådant undantagsfall. 27-åringen har uppfattat att såväl hans som kamratens liv var i fara, säger chefsrådmannen Margita Åhsberg i ett pressmeddelande.

Inget tyder på narkotikarelaterad konflikt

Åklagaren menade att konflikten bottnade i en narkotikarelaterad konflikt mellan två olika gäng på området, men de åtalade nekar till detta och det finns heller inget som tyder på att så är fallet, enligt tingsrätten.

Ytterligare personer var åtalade men eftersom situationen var rörig har det enligt tingsrätten inte gått att bevisa vem som gjort vad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer