Förra året kostade nedskräpningen i Helsingborg 13 miljoner kronor. I hela landet var totalsumman 504 miljoner kronor enligt Naturvårdsverket.
Det är alldeles för mycket, tycker miljönämndens ordförande Amir Jawad (L), som ledsnat på att helsingborgarna fortsätter kasta fimpar och annat skräp trots de många papperskorgarna som kommunen satt upp.
Nu vill han att regeringen ändrar lagen om förbud mot nedskräpning så att också ordningsvakter får lov att bötfälla. Idag är det bara polisen som kan ge böter.
En sådan förändring skulle få tummen upp av ordningsvakten Lasse, som inte vill uppge sitt efternamn.
Och kanske även av polisen.
– Jag ser fram emot en utredning som ser över för- och nackdelar. En fördel kan vara att folk kanske skräpar ner mindre, säger lokalpolischef Karim Ottosson.
Fakta om skräp
Den som skräpar ner i Sverige kan få böter eller fängelse, beroende på hur allvarlig och omfattande nedskräpningen är. Vid mindre allvarliga fall kan polisen direkt skriva ut en bot på 800 kronor, även för den som slänger småskräp på marken, som till exempel cigarettfimpar, tuggummin eller godispapper.
Det slängs runt en miljard cigarettfimpar på gator och torg i Sverige varje år, och det räknas som det vanligaste skräpet.
Utöver fimpar är det vanligaste ämnet plastprodukter, det slängs 108 ton i hela landet. Plast är ett ämne som kraftigt påverkar vår miljö – det är också det vanligaste skräpet i haven. Det bryts ner väldigt långsamt och kan skada miljön under hela nedbrytningsprocessen. Dessutom dör eller skadas fåglar, fiskar och däggdjur världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i våra hav.
Källa: Naturvårdsverket och Helsingborgs stad