Se vård- och omsorgschef Madeleine Moberg förklara varför man trots den allvarliga misskötseln endast väljer att omplacera de ansvariga medarbetarna. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Slarv med medicinering – äldre på Ängslyckan utsattes för risker

Uppdaterad
Publicerad

Äldre som inte fick sin medicin. Sår som inte sköttes och blev inflammerade. Nu kommer ytterligare en utredning kring förhållandena på Ängslyckans vårdboende i Svalöv.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Lotta Treble-Read har granskat sjukvården på vårdboendet Ängslyckan. Det har resulterat i att kommunen nu i fyra fall anmäler sig själv enligt lex Maria.

Hon har hittat fallen på samma avdelning där kommunen även gjort en lex Sarah-anmälan. Och det handlar om samma sex anställda som nu fått lämna boendet.

Personalgrupp avstängd i Svalöv

– De anser att de inte har utsatt någon för fara. Men den åsikten delar jag inte. De har så klart utsatt de äldre för risk, säger Lotta Treble-Read.

I samtliga lex Maria-anmälningar har hon satt kryss i rutan framför meningen ”Hade kunnat medföra allvarlig vårdskada”.

Fick ingen medicin

En av de äldre fick inte sin medicin mot svamp i munnen under en hel vecka. Det är en smärtsam åkomma som gör det svårt att äta.

– Och hon behövde verkligen sin mat för att inte gå ner för mycket i vikt, säger Lotta Treble-Read.

I det andra fallet tog medicinen i en dosett slut fortare än den skulle.

– Den äldre har antingen fått dubbel dos eller ingen medicin alls. Ingen vet.

Fall tre: Trots att de anställda fått veta hur man tvättar de äldres ögon drabbades flera av ögoninflammation/infektion nästan samtidigt. Det tyder på slarv med hygienen.

Det fjärde och sista fallet handlar om ett sår som var behandlat och läkte fint. Ända tills bandaget halkade av axeln. Då blev såret infekterat och gjorde ont och fick till sist behandlas med antibiotika.

– Sådana sår bör man upptäcka när man hjälper den äldre med personlig hygien och påklädning. Ingen i personalen visste varför man inte rapporterat att förbandet lossnat, säger Lotta Treble-Read.

”Vi blir alla bestörta”

Hon säger också att de sex anställda generellt struntat i att rapportera förändringar hos allmäntillståndet hos de äldre. Flera gånger har de nonchalerat medicinska ordinationer.

– Min granskning har försvårats av att de anställda säger att de inte vet hur det kunde hända. Jag har också fått höra att de skött det på sitt sätt, säger Lotta Treble-Read.

Det är ett besked som upprört henne.

– Vi blir alla bestörta över att de äldre inte kunnat ha tillit till att de får den omvårdnad som de ordinerats och behövde, säger Lotta Treble-Read.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Personalgrupp avstängd i Svalöv

Mer i ämnet