Personalen får mellan 50 och 100 förfrågningar gällande munskydd och handsprit om dagen. Foto: Leonora Toplica

Uppemot 100 kunder frågar efter handsprit varje dag

Publicerad

Det är slut på handsprit och munskydd på apoteken i Helsingborg. På Apoteket vid Helsingborgs central får personalen mellan 50 och 100 förfrågningar om dagen.

Sedan början på februari har det varit brist på handsprit och munskydd på apoteken i Helsingborg. Det nya coronaviruset, covid-19, har lett till att flera apotek har slut på produkterna, både i butik och på nätet. Särskilt stort är intresset för handsprit.

Ingrid, apotekschef på Apoteket AB i Helsingborg, möter uppemot hundra kunder om dagen som efterfrågar handsprit.

– Det är klart folk blir upprörda och besvikna när det är slut, men det är också många som har överseende, säger Ingrid.

Max två flaskor per person

Sedan två veckor tillbaka har Apoteket AB valt att sätta en gräns för hur mycket handsprit varje kund får köpa. När handspriten är tillbaka i lager igen är det två stycken 600-millilitersflaskor per person som gäller, berättar Ingrid.

– De borde komma in nästa vecka igen. Munskydden får vi däremot räkna med att de dröjer nästan en månad, säger hon.

Helsingborgaren Eva Nilsson har besökt flera apotek på jakt efter handsprit utan framgång. Trots bristen är hon inte orolig.

– Det är inte så farligt. Man får vara noga med att tvätta händerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.