Smältande plats var en bidragande faktor till att elden spreds mellan lägenheterna. I videon ser du hur plasttaket förvandlats i lågorna. Foto: Cecilia Hedlund

Plasttak smälte och spred elden vidare – nu måste de bort

Publicerad

Smältande balkongtak var en stark bidragande faktor till att elden spreds mellan lägenheterna på Koppargården.

Nu riktar räddningstjänsten en stark rekommendation till Landskronahem att plocka bort taken.

Den 13 juni vid midnatt eldhärjades vinden i ett av höghusen på Koppargården i vad som misstänkts vara en anlagd brand.

Orsaken till att elden spreds mellan och in i lägenheterna var smältande plats, enligt räddningstjänsten i Landskrona.

Två häktade

– Det här är något vi sett hända flera gånger när det brunnit i området. Brinnande föremål landar på taken och de börjar smälta, säger André Bengtsson, ställföreträdande räddningschef i Landskrona.

Hela fastigheten brandskadades och samtliga boende fick evakueras. Sedan i fredags sitter två män häktade misstänkta för bland annat dessa bränder i Landskrona.

För att förhindra att eventuella framtida bränder får samma snabba förlopp rekommenderas Landskronahem att ta bort takkonstruktionerna av plast.

Tas bort i renoveringar

– Det är ett ganska vanligt tak i det här området. Du ser den nästan överallt, säger Mikael Forsberg, Landskronahems vd.

– Vi kommer inte använda den konstruktionen framöver, vi inventerar våra fastigheter och i samband med renoveringarna kommer vi att ta bort dem, säger Forsberg.

När åttavåningshuset på Silvergården började brinna den 5 juli hade räddningstjänsten bättre förutsättningar att få elden under kontroll.

– Larmet kom tidigare på dagen. Flera boenden hade redan spontanevakuerat och vi kunde gå in i lägenheterna och snabbt släcka det som trillade igenom balkongtaken, säger André Bengtsson.

– I någon lägenhet hade vi inte folk på plats och då såg vi samma förlopp som på Koppargården. Lägenheten förstördes, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.