Landskronahems vd Mikael Forsberg tog med SVT Helsingborg upp i ett av de drabbade husen. Se de dramatiska brandbilderna – och hur det ser ut i dag. Foto: Cecilia Hedlund/SVT/Mikael Nilsson

Efter höghusbränder i Landskrona – så ska nya attentat förhindras

Uppdaterad
Publicerad

I somras skakades Karlslund av två stora bränder. I juni förstördes ett höghus på Koppargården. En knapp månad senare stod ett åttavåningshus på Silvergården i lågor. Nu höjs säkerheten i hela området.

Landskronahem, som äger en stor del av fastigheterna i Karlslund, har vidtagit flera åtgärder för att liknande bränder inte ska uppstå.

Kameror har installerats på vindarna och i entréerna i de fem höghus som det kommunala fastighetsbolaget äger i området.

– Vi såg en risk för att den eller de som anlagt bränderna i höghusen skulle fortsätta. Därför såg vi en hotbild mot övriga höghus, säger Tomas Malm, säkerhetschef på Landskronahem.

Kan begära ut bilder

Sedan i fredags sitter två män, båda hemmahörande i Landskrona, häktade misstänkta för flera grova mordbränder, bland annat sommarens två höghusbränder. Båda förnekar brott.

Med det nya lås- och kamerasystemet hade man kunnat spåra vem som var på vinden när det började brinna, tror Tomas Malm.

– Då hade vi vetat vilken lägenhetsinnehavare som varit på vinden. Kamerorna hade kanske kunnat hjälpa till att identifiera någon, säger han.

Även den privata fastighetsägaren Paulssons fastigheter, som äger det eldhärjade åttavåningshuset på Silvergården, har stärkt säkerheten på samma sätt som Landskronahem. De två fastighetsägarna har haft nära samarbete.

Många har flyttat hem igen

Hyresgäster på Silvergården har kunnat flytta tillbaka. Boende på de sex första våningarna – 48 av 56 hyresgäster – har fått återvända hem.

– Det var fint att ta del av deras glädje när de flyttade tillbaka. Det har varit en tuff tid, både för dem och oss, säger företagets vd Ewa Folkesson.

Samtliga hyresgäster i det brandskadade huset på Koppargården är fortsatt evakuerade. Några av dem saknade hemförsäkring, vilket SVT Helsingborg berättat tidigare.

– Olika hyresvärdar i Landskrona gick samman och lyckades ordna fram 56 lägenheter till dem som blivit drabbade. Socialtjänsten ordnade lägenheter till de sex familjer som inte hade någon hemförsäkring, säger Landskronahems vd Mikael Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.