Anne-Marie Liljenberg är väldigt ångerfull Foto: Erik Danielsson

Ann-Marie sa upp försäkringen före branden: ”Den var för dyr”

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Marie Liljenberg och hennes mamma är två som står utan hem och försäkring efter bränderna i lägenhetshusen på Silvergården i Landskrona. Nu får de hjälp av socialtjänsten för att inte behöva bo på gatan.

Anne-Marie Liljenberg bor tillsammans med sin mamma på sjunde våningen på Silvergården, och har nu fått lämna sin lägenhet på grund av branden. De hade tidigare hemförsäkring, men sa upp den för det blev för dyrt.

– Vad ska man säga? Vi har ingen hemförsäkring för den har jag sagt upp. Det ångrar jag helt och hållet idag. De ringde och frågade om jag ville förnya den men jag sa att jag ville avsluta den för den var för dyr, säger Ann-Marie Liljenberg.

Akutboende av socialtjänsten

Utan hemförsäkring har de inget skyddsnät som hjälper dem med kostnader för hotellboende och eventuella skador på sina tillhörigheter. Nu har de fått hjälp av socialtjänsten så de slipper bo på gatan.

– Nu har vi fått akutboende av socialen, det känns underbart. Vi var i vår lägenhet med polisen för att hämta lite saker. Vår lägenhet verkar ha klarat sig ganska bra, men vår grannes lägenhet klarade sig inte. Det känns inte alls roligt att tänka på att vi inte har någon hemförsäkring. Det känns fruktansvärt. Nu ska vi ha hemförsäkring, säger hon.

Obligatoriskt med försäkring

I dagsläget är det inte obligatoriskt med hemförsäkring, men den här typen av händelser öppnar upp debatten kring ett eventuellt behov av obligatorisk hemförsäkring.

– För en del är det en rent ekonomisk fråga, att man har valt att prioritera bort den utgiften för att man helt enkelt inte har utrymme för den, säger Carina Jording, biträdande förvaltningschef för individ- och familj socialtjänsten Landskrona.

Även om Anne-Marie Liljenberg och hennes mamma valt att inte ha försäkring för att de tyckte den var för dyr, är de positiva till en obligatoriskt försäkring.

– Det vore jättebra om det var obligatoriskt med hemförsäkring, för då är man säker på att man inte hamnar i den här sitsen. Vi har fått hjälp med akutboende från socialen och där får vi bo i en månad innan vi får söka på nytt om att få bo där. Om vi inte fått stöttning av socialen hade vi fått bo på gatan. Gå runt och sova på parkbänkar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.