Ryas Faour och Majida Faour förlorade sitt hem efter branden på Koppargården i Landskrona. De fick bara med sig medicin, pass och viktiga dokument. Foto: Leonora Toplica/SVT

Branddrabbade paret: ”Vi trodde att hemförsäkringen ingick i hyresavtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ska en av tio utlandsfödda vara utan hemförsäkring i Sverige. Efter storbranden på Koppargården i Landskrona, där 100 familjer blev av med sina hem, står nu åtta familjer utan hemförsäkring.

– En del av familjerna är nyanlända i Sverige och har sannolikt inte fått tillräckligt med information eller förstått hur det svenska systemet fungerar, säger Carina Jording, biträdande förvaltningschef för individ- och familj på socialtjänsten i Landskrona.

Det gifta paret Majida Faour och Ryas Faour är en av de berörda familjerna som förlorade sitt hem i storbranden. Okunskap och språkbrister är anledningen till att de inte har någon hemförsäkring.

– Vi kan inte språket och hur det svenska systemet fungerar. När vi skrev på kontraktet för lägenheten trodde vi att det ingick hemförsäkring, säger Ryas Faour.

”Vi var skakiga”

Majidas man låg och sov när hon fick ett samtal av en vännina som berättade att det brann på vinden.

– Jag väckte honom och vi gick ut. Vi blev helt förstörda och skakiga. Allt blev kvar, men vi fick med oss medicin, pass och viktiga dokument, säger Majida Faour.

Parets lägenhet på sjunde våningen skadades efter vindsbranden på Koppargården och är nu obebodd. Foto: Leonora Toplica/SVT

Skydd för människan

Många av de oförsäkrade familjerna har blivit erbjudna akutboende, men Carina Jording menar att socialtjänsten inte är ett alternativ till hemförsäkring.

– När man ser hur otroligt utsatta människor blir vid en brand finns det goda grunder att fundera på om det skulle vara obligatoriskt att ha en hemförsäkring, säger Carina Jording.

Vad hade kunnat ändrat er situation idag?

– Det kan ju vara så att det är vårt fel men det kan också vara så att hyresvärden bär ansvaret, att de inte påminde oss. Det hade varit bra om hyresvärden hade haft ett avtal med försäkringsbolagen, så att hemförsäkring hade ingått. Eller om man hade fått ett erbjudande kring vilka försäkringar som finns, det hade varit ett skydd för människan, säger Majida Faour.

SVT har varit i kontakt med Landskronahem som är hyresvärdar på Koppargården, och de vidtar ytterligare åtgärder.

– Vi har tagit upp frågan internt för att titta på hur vi skulle kunna bidra för att ännu fler ska teckna hemförsäkring. Allt ifrån information kring hur man tecknar försäkring och var den finns. Vi vill förbättra dialogen ännu mer, eller framför allt se till att informationen ska nå fler. Vi har absolut tagit till oss det som sagts, säger Mikael Forsberg, VD på Landskronahem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.