Foto: Mikael Nilsson

Storbranden i Landskrona misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

En vindsbrand rasade under söndagen i ett flerfamiljshus i Silvergården i Landskrona. Runt hundra personer evakuerades och alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Polisen misstänker att branden anlagts.

Larmet kom strax efter klockan 10.30 på söndagen. Enheter från Landskrona, Malmö och Lunds räddningstjänster var snabbt på plats.

– Det brinner i ett åttavåningshus och branden har gått genom taket. Det är folk kvar i huset och vi börjar nu evakueringsarbetet, sade Johan Nilsson, yttre befäl på Räddningstjänsten Syd, under förmiddagen.

Det finns ännu inga uppgifter på att någon skulle ha kommit till skada i samband med branden. Ett viktigt meddelande till allmänheten gick dock ut om branden där räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är 30-35 man som är på plats och jobbar med släckningsarbetet. Det handlar om att få branden släckt genom direkt släckning. Enkelt uttryckt så sprutar vi vatten på branden, sade Johan Nilsson.

Boende evakueras

Polis har hjälpt till med evakueringsarbetet och strax före lunch meddelades det att evakueringen av de två översta våningarna var färdig. Sammanlagt har cirka 100 personer evakuerats och en uppsamlingsplats upprättades vid den närliggande Pilängsskolan.

– Vi har spärrat av området kring branden och även runt räddningstjänstens stabsfordon. Det är många som är nyfikna på räddningsarbetet och vi gör detta för att räddningstjänsten ska få ro att arbeta, säger Patric Fors, presstalesperson hos polisen.

Misstänks vara anlagd

Polisen misstänker att branden är anlagd, och en förundersökning om grov mordbrand har upprättats.

– Vi har inte kunnat hitta någon naturlig brandorsak. En teknisk undersökning kommer att genomföras när det svalnat på platsen, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Vid halvtretiden så meddelade räddningstjänsten att man skulle låta vindsvåningen brinna ut.

– Utöver branden på vinden så har elden spridit sig till två lägenheter genom att brandrester har regnat ner på underliggande balkonger, säger Johan Nilsson.

De boende kommer inte att kunna återvända till sina bostäder förrän tidigast under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.