Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu drar sig ambulansen ur samarbetet med räddningstjänsten. Foto: Privat/SVT

Smärtlindring får vänta vid svåra räddningsinsatser

Uppdaterad
Publicerad
Sjukvårdspersonal får i dag inte göra räddningstjänsten sällskap vid avancerade räddningsinsatser. Ett beslut som räddningstjänsten är starkt kritiska mot.

Det är Region Skåne som beslutat att ambulanspersonal nu inte längre får ta sig ut till de avancerade insatserna, som till exempel kan vara en olycka i svår terräng eller i ett vindkraftverk.

– Det är på grund av flera orsaker – bland annat den ekonomiska aspekten, då det krävs en hel del utbildning för ambulanspersonalen, säger Magnus Olsson, enhetschef på Region Skåne.

Dessutom menar Region Skåne att antalet avancerade räddningsinsatser är få till antalet.

”Det är en kommunal angelägenhet”

Räddningstjänsten i Höganäs, som har hand om specialinsatserna, menar att beslutet är olyckligt och att det kan ta tid innan patienten får smärtlindring.

– Det är en kommunal angelägenhet att utföra ett räddningsarbete i ett vindkraftverk, i en arbetskran eller ute i svår terräng, säger Henrik Persson, operativ chef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer