Tullverket hittade stora mängder cannabis när en trailer kontrollerades vid färjeläget i Helsingborg. På bilden syns 7 000 cannabisscharts som beslagtogs. Foto: Polisens förundersökning

Smugglade in drygt 680 kilo cannabis – döms till mer än sex års fängelse

Publicerad

En 53-årig man smugglade in över 680 kilo cannabis till Sverige via färjan mellan Helsingör och Helsingborg. Nu döms han till sex och ett halvt års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Mannen, som är bosatt i Spanien, stoppades för tullkontroll när han körde av färjan från Helsingör till Helsingborg. I trailern hade han två lastpallar där tullinspektören hittade stora mängder cannabischarts.

Åklagare kopplades in och beslutade om så kallad kontrollerad leverans, där tullinspektörerna återställde paketet så det inte skulle synas att det skurits upp.

Övervakade mannen

Mannen fick sedan köra vidare medan han övervakades. Han körde till Ättekulla där han stod parkerad i tio timmar och vid flera tillfällen var han inne i trailern med bland annat handskar och tejprulle. Senare på kvällen greps han.

Totalt var det cirka 685 kilo cannabissharts som beslagtogs.

Nu döms mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling till sex och ett halvt års fängelse och utvisning.

I lastbilen fanns endast två pallar som var inplastade i svart plastfilm. När de undersöktes hittade tullinspektörerna stora mängder cannabis. Foto: Polisens förundersökning

Tog längre färdväg

Mannen nekar till brott och menar att han inte visste att det var cannabis i lasten.

Enligt tingsrätten finns det flera omständigheter som talar emot detta. Bland annat att han lämnat vaga uppgifter om hur pålastningen av pallarna gick till, en frakthandling som avvek från de andra handlingarna, att han valde betydligt längre färdväg än vad som var möjligt och hans agerande efter att tullen släppte honom.

Därmed anser rätten att det är utrett att han visste om att det fanns narkotika i lastbilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.