Fem nationer konkurrerade om tävlingen men Sverige och Helsingborg passade Internationella Styrkelyftförbundet bäst. Foto: IPF

Snart blir det VM-fest – tusen styrkelyftare kommer till Helsingborg

Publicerad

Den 4 juni börjar VM i klassiskt styrkelyft i Helsingborg. Det är ett rekordstort arrangemang för sporten och det finns flera medaljchanser för svenskarna.

Med tre års planerande väntas det bli den största internationella styrkelyfttävlingen någonsin. Förutom ett tusental tävlande medverkar cirka 400 domare, ledare och coacher.

– Det beror på att intresset för vår idrott ökar i kvadrat skulle jag vilja säga och att vi har klasser i alla ålderskategorier. Det här är inte en idrott som har några åldersbegränsningar, säger Robert Ericsson, sportchef på Svenska Styrkelyftförbundet.

Rekordmånga svenskar tävlar

Enligt förbundet kommer Sverige också bidra med en rekordstor trupp, drygt 80 tävlande. För Svenska Styrkelyftförbundet är värdet av att genomföra ett VM på hemmaplan stort.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt. Det är ett stort arrangemang som kostar tid och kraft men det är en medveten satsning vi gör för att utöka intresset för idrotten inte bara i Skåne utan ge ett eko i hela vårt avlånga land.

Enligt Robert Ericsson har Sverige också flera medaljchanser i de olika ålderskategorierna.

Lite utmaningar kvarstår

Det enda hindret för ett lyckat VM är i nuläget att få ihop volontärer för att hjälpa till under tävlingsdagarna.

– Det blir långa dagar och räknar man in alla är det ungefär 150 funktionärer per dag så vi behöver ytterligare lite folk, det blir största utmaningen sista sträckan här, säger Robert Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.