Socialens nödbostäder blir permanenta

Publicerad

Helsingborgs stad har köpt bostadsrätter för bostadslösa och flyktingar för mångmiljonbelopp. Men nödbostäderna blir ofta permanenta.

Besittningsskyddet som ger trygghet åt den som bor i en hyreslägenhet kan avtalas bort i maximalt fyra år. Det har också kommunen gjort – under tiden är det meningen att hyresgästen ska hitta ett annat boende.

Men det har inte blivit så i alla fall. I 102 av kommunens 320 bostadsrätter har hyresgästen fått besittningsskydd.

Kan bo kvar

Det betyder att kan hyresgästen kan bo kvar livet ut om de vill, utan att kommunen kan använda lägenheten till andra personer. Och detta trots att den som bor där lyckats få ett ordnat liv med jobb och fast inkomst.

– Det kan man absolut ha synpunkter på. Vi bedriver ett systematiskt arbete och jobbar på att ha så stor rörlighet som möjligt. Men om en familj har etablerat sig i ett område och barnen går i skolan där så är det inte så jättelätt att flytta på dem, säger Fredrik Hjort, Helsingborgs fastighetsdirektör, till Helsingborgs Dagblad.

Skulle inte vara permanent

Men tanken har aldrig varit att bostadsrätterna ska vara någon permanent lösning.

– Sen är inte det här något som har hänt på kort tid. Det är ett förhållande som har utvecklats under många år, säger Fredrik Hjort till tidningen.

Han poängterar emellertid att kostnaderna täcks genom att kommunen tar ut en bruksvärdeshyra, det vill säga månadsavgiften plus kapitalkostnad.

Mångmiljonbelopp

I första hand samarbetar kommunen med bostadsbolag om hyresrätter för dem som inte själv kan ordna bostad. Men när hyreslägenheterna inte har räckt till har kommunen också köpt in bostadsrätter.

När kommunerna förra året blev tvingade lagvägen att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd beslöt politikerna i Helsingborg att bostadsrätter skulle vara en av flera lösningar. Då fick fastighetsförvaltningen mandat att köpa upp till 30 stycken bostadsrätter för mellan 11 och 16 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.