Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Socialtjänsthandläggare avslöjade omhändertagna barns hemliga adress

Publicerad

Socialtjänsten i Landskrona har upptäckt en rad brister i ärende med barn som omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU. Nu anmäler Individ- och familjeförvaltningen i Landskrona sig själv enligt Lex Sarah-bestämmelsen.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har brister i handläggningen lett till rättsosäkerhet. Utredning har inte inletts i samband med omplacering av barn och flera olika beslut har dröjt, bland annat vem som ska ansvara för vården, hur umgänget med ordinarie vårdnadshavare ska se ut samt om barnets vistelseadress ska hemlighållas.

Dessutom har besluten om att begränsa umgänget med vårdnadshavaren samt hemlighålla barnens nya adress brutits av handläggare, vilket lett till en risk att vårdnadshavaren ingriper i vården eller för barnen utomlands. Händelserna ska ha inträffat under våren 2021.

Personalen ska utbildas

För att förhindra att något liknande händer igen har förvaltningen i efterhand bland annat sett över sina rutiner och gjort en särskild skyddsbedömning gällande de aktuella barnens placering. Dessutom har familjehemsorganisationen fått mer personal och utbildning om handläggning av LVU-ärenden planeras framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.