Att begära utdrag ur belastningsregistret för arbete inom äldreomsorgen blir allt vanligare i nordvästra Skåne. Foto: Henrik Montgomery/TT

Allt fler kommuner i Nordvästskåne kräver brottsredovisning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner i Nordvästskåne begär nu utdrag från polisens belastningsregister när någon söker jobb inom äldrevården. Det visar SVT:s rundfrågning. Det har lett till att arbetssökande har fått vända i dörren.

I mars i år ställde sig Klippans kommun i ledet bakom de kommuner som redan kräver utdrag ur polisens belastningsregister av alla som vill ha en anställning inom äldrevården.

Liksom hos andra kommuner handlar det politiska beslutet i Klippan om att hindra människor som begått grova brott att komma in i systemet.

Mord, dråp, grov misshandel, sexualbrott, rån, ekonomisk brottslighet. Uppräkningen av brott som stoppar anställning ser ungefär likadan ut överallt i nordvästra Skåne.

Handlar om att skapa trygghet

I Helsingborg togs beslutet redan 2009, sedan antalet stölder hos äldre hade ökat kraftigt. Två år senare tog Landskrona kommun efter och ytterligare två år därpå gick klubban i bordet i Ängelholm.

– Det handlar om att skapa trygghet och en säker omvårdnad för de äldre, säger förvaltningschef Filippa Kurdve, chef med huvuduppdrag hälsa i Ängelholm.

Hon tycker att utdrag ur belastningsregistret är en viktig del i att trygghetsarbetet, men inte den enda.

– Vi bedömer utifrån en helhetsbild. Vi tittar också på exempelvis bemötande och hur mycket den som söker arbete månar om kvalitetsarbete, säger Filippa Kurdve.

Har inte anställt

Ett par av kommunerna uppger att kontrollen har stoppat arbetssökande.

– Det har hänt att det framkommit saker i belastningsregistret som gjort att vi inte har anställt, säger Martina Elofsson från vård- och omsorgsnämndens HR-avdelning.

Landskrona för ingen statistik men HR-avdelningen uppger att det med stor sannolikhet stoppat anställningar även där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.