Foto: Erik Nylander/TT

Skickades till apoteket med blodpropp i benet

Publicerad

Två timmar efter att mannen lämnat akutmottagningen i Ängelholm avled han till följd av proppar i lungorna.

Det var i september som mannen kom in till akutmottagningen i Ängelholm med smärta i vaden. På plats konstaterar läkare att han har blodpropp i benet och han därför ska äta blodförtunnande medicin.

Mannen skickades till apoteket och hann hämta ut sin medicin, men det tog bara två timmar efter att mannen lämnat akutmottagningen tills han avled på grund av proppar i lungorna.

Konstaterar bristande rutiner

I chefsläkarens anmälan av händelsen till Inspektionen för vård och omsorg står det att mannens död enligt sjukhusets egen bedömning inte hade kunnat undvikas.

Tidsintervallet från det att han sökte vård tills dess att han avled var så kort. Men sjukhuset konstaterar att deras egna rutiner brister när det gäller patienter med proppar i benen.

Sjukhusets rutiner kan fördröja livsviktig vård

Händelseutredningen visar nämligen att det finns två parallella rutiner. En säger att patienten ska få sin första dos blodförtunnande medicin direkt på plats på sjukhuset och att patienten ska få dos nummer två med sig hem.

Den andra rutinen säger att patienten, likt den avlidne mannen, själv ska hämta ut sin medicin på ett apotek.

I anmälan konstaterar chefsläkaren att ”de två olika rutinerna riskerar att fördröja behandlingen av ett potentiellt livshotande tillstånd”.

Det framgår inte av Lex Maria-anmälan om sjukuhuset ändrat sina rutiner efter det inträffade dödsfallet.

SVT har sökt både chefsläkaren och verksamhetschefen för akutmottagningen i Ängelholm utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer